Lezing “De geheimen van de Matthäus-Passion”

Datum: dinsdag 04 april, 2023
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Stefanuskerk, Beilen
De lezing begint om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.30 uur. De kosten voor de lezing zijn € 12,50 per persoon. Voor vragen over de lezing Het Logboek 0593-523985. Voor vragen over de reservering info@podiamiddendrenthe.nl

 

De Matthäus-Passion is één van de langste en meest bekende (en ook geliefde!) composities van Johann Sebastian Bach. Het is een ingewikkeld stuk dat ontstaan is in een tijd die ver achter ons ligt. De bewondering voor dit meesterwerk van Bach wordt nog groter als je meer over de achtergronden weet van dit stuk.

 

In de lezing met als titel “De geheimen van de Matthäus-Passion” komen vragen aan de orde als:
Hoe is het de Matthäus-Passion tot stand gekomen?
Hoe heeft Bach de tekst muzikaal vormgegeven?
Hoe werd de Matthäus-Passion door Bach zelf uitgevoerd?
En hoe is de huidige uitvoeringspraktijk?

Met veel beeld- en geluidsfragmenten zal Rinke van der Valle onder meer schetsen hoe de Matthäus-Passion is opgebouwd en hoe Bach de teksten omzet in bijpassende muziek.

Namens Het Logboek,

Hedika Schipper en Dirk Bosch

Rinke van der Valle (1950) was van 1974 tot 2000 wiskundeleraar in het voortgezet onderwijs. Vanaf 2000 was hij adviseur internationalisering bij het Europees Platform (nu Nuffic) en sinds 2012 is hij freelance adviseur internationalisering.
Muziek is zijn hobby. Vanaf zijn twaalfde speelt hij orgel en heeft een liefde ontwikkeld voor de werken van Bach. Later kwamen daar de vocale werken als de Matthäus Passion, de Johannes Passion, de Hohe Messe en andere werken bij die hij als tenor meezong in diverse koren.
Hij verdiept zich graag in alle facetten van zijn muziek en geeft diverse lezingen over het leven en werk van Bach.
In 2022 kwam zijn boek “Geen dag zonder Bach” uit. Hij interviewde vijftien personen die bijna dagelijks met Bachs muziek bezig zijn. Een aantal namen: Ton Koopman, Maarten ’t Hart, Jos van Veldhoven, Christoph Wolff. Het voorwoord is van Masaaki Suzuki.
Meer informatie vindt u op www.rinkevandervalle.nl