Dinerlezing Rinke van der Valle “De Cantates van Bach” in Zwiggelte

Datum: dinsdag 14 mei, 2024
Aanvang: 18.30 uur
Locatie: De Klipper - Zwiggelte
De lezing begint om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.45 uur. De kosten voor de lezing zijn € 12,50 per persoon. U kunt ook komen mee-eten met Rinke in het sfeervolle restaurant van de Klipper. De prijs voor de lezing samen met het tweegangen diner inclusief koffie of thee is € 30 per persoon. Aanvang diner 18.30, graag aanwezig om 18.15 uur. Voor vragen over de lezing en/of het diner Het Logboek 0593-523985. Voor vragen over de reservering info@podiamiddendrenthe.nl

Dinsdag 14 mei organiseert boekhandel Het Logboek i.s.m. Podia Midden Drenthe de lezing: “De Cantates van Bach” door Rinke van der Valle, schrijver van het boek ‘Geen dag zonder Bach.’

Van Bach zijn ruim tweehonderd cantates bewaard gebleven. Het zijn werken van ongeveer twintig minuten tot een half uur die een plaats hadden in de kerkdienst. De cantates die overgeleverd zijn, zijn van een grote schoonheid. Veel aria’s uit de cantates doen zeker niet onder voor die uit de Johannes- of Matthäus-Passion. Indrukwekkend is de afwisseling in de muziekstijlen die Bach gebruikte.

De koraalcantates die Bach in zijn tweede jaar in Leipzig schreef, baseerde hij allemaal op een koraalmelodie. Bachbiograaf Christoph Wolff noemt die tweede jaargang Bachs meest ambitieuze project.

Rinke van der Valle geeft in zijn lezing een toelichting op de cantates die Bach schreef. Hij laat de ontwikkeling zien die Bach doormaakte vanaf de eerste cantates die hij componeerde tot en met de periode aan het eind van zijn leven. Natuurlijk krijgt u vele fraaie muziekfragmenten te horen. Laat u verrassen door die prachtige cantates waarvan er vele bij het grote publiek nog onbekend zijn.