Film Brexit: The Uncivil War in Westerbork

Datum: woensdag 05 februari, 2020
Aanvang: 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Meursinge - Westerbork
U bent welkom vanaf 19.30 uur. Voor vragen: info@podiamiddendrenthe.nl of 06-50743064. U kunt vooraf lekker genieten van het speciale filmmenu. Kies een van de normale plates (€ 12,75 of € 13,75) en ontvang een extra korting van 15% op vertoon van uw filmkaartje. Reserveren is vereist: reserveren@restaurantdeturfsteker.nl of bel 0593-331111. Het restaurant is normaal gesloten op woensdag, maar u kunt gewoon komen eten als u naar de film gaat!

Deze intrigerende film Brexit: The Uncivil War, gaat over Dominic McKenzie Cummings, het brein achter de succesvolle Vote Leave! campagne in 2016. Deze film werd in de Nederlandse reguliere anti-brexit media nauwelijks belicht, geheel ten onrechte. De geïnstitutionaliseerde Britse media, slippendragers van de gevestigde (economische) macht, brandden de film tot de grond toe af.

Dominic Cummings, gespeeld door de Britse acteur Benedict Cumberbatch die wederom een glansrol vertolkt, wordt door het Leave-kamp gevraagd om hun campagne te leiden. Cummings pakt het onconventioneel aan, negeert belangrijke parlementariërs, zoekt de hulp van schimmige nerds die via sociale media onbereikbaar geachte kiezers weten te mobiliseren. Het script is geschreven door James Graham, de regie is in handen van Toby Haynes, bekend van series als Sherlock, Doctor Who en Black Mirror.

Cummings wordt neergezet als een einzelgänger, een man met een hevige afkeer van politiek, welhaast op het anarchistische af, een rebel tegen het verstikkende genadeloze elitaire establishment. Cummings veracht carrièrepolitici, onderwijsexperts en autoriteit in het algemeen, zoals Patrick van IJzendoorn de man eind 2016 in De Groene Amsterdammer omschreef. Cummings benaderde de Brexit-campagne als een ware oorlog, en won.
Na de groteske overwinning van het Britse volk, dat in meerderheid de EU de rug toekeert, is er nog maar weinig van Cummings vernomen.

Engeland, Drama/Biografie, 2019, 92 minuten