Film Captain Fantastic in Westerbork

Datum: woensdag 04 december, 2019
Aanvang: 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Meursinge - Westerbork
U bent welkom vanaf 19.30 uur. Voor vragen: info@podiamiddendrenthe.nl of 06-50743064. U kunt vooraf lekker genieten van het speciale filmmenu. Kies een van de normale plates (€ 12,75 of € 13,75) en ontvang een extra korting van 15% op vertoon van uw filmkaartje. Reserveren is vereist: reserveren@restaurantdeturfsteker.nl of bel 0593-331111. Het restaurant is normaal gesloten op woensdag, maar u kunt gewoon komen eten als u naar de film gaat!

Een makkelijke moraal is er niet. Captain Fantastic is een statement tegen de consumptiemaatschappij en de rubberen stoeptegelmentaliteit van sommige ouders. Maar meer nog dwingt het tot nadenken over wat goed ouderschap nu eigenlijk is.


Ben (Viggo Mortensen) leeft met zijn zes kinderen in de bossen van Amerika, zo veel mogelijk afgezonderd van de verziekte maatschappij. Wanneer Leslie, zijn vrouw en moeder van de kinderen overlijdt, stappen ze in hun bus om tegen de wens van haar familie de begrafenis bij te wonen.

Wat begint als een heerlijke roadmovie met fantastische beelden vormt zich al snel tot een intens verhaal vol kleine familiedrama’s. Ben kiest ervoor zijn paradijs te creëren en zijn kinderen hier een thuis te geven. Dit betekent echter ook dat wanneer ze de bus in stappen richting de moderne wereld, de kinderen hier totaal niet op voorbereid zijn. Waar veel situaties met humor worden opgelost, leidt het ook tot confrontaties. Deze scènes zijn intens, intiem en oprecht. Door het goede script en de sterke acteerprestaties zijn de personages elk moment overtuigend en daarmee de emoties bijna tastbaar.

De moderne wereld wordt kritisch bekeken door de ogen van de kinderen, voor wie alles nieuw is. Zo stipt de film subtiel enkele grote thema’s als religie, opvoeding en geestesziekten aan zonder dat het meteen te zwaar wordt. De balans tussen feel-good en drukkende emoties is subliem uitgevoerd.

De visuele stijl van regisseur Matt Ross is een lust voor het oog; de mooiste landschappen worden op fantastische wijze in beeld gebracht. Toch weet hij ook veel intieme momenten te scheppen, waarin de liefde voor het verhaal duidelijk voelbaar is. Een pakkende en hartverwarmende must-see!

Recensie door Marleen Hegeman op 25 september 2016

Verenigde Staten, Drama, 2016, 120 minuten