Dinerlezing Djodjie Rinsampessy: Van top tot teen Molukker

Datum: dinsdag 12 maart, 2024
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Klipper, Zwiggelte
De lezing begint om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.30 uur. De kosten voor de lezing zijn € 12,50 per persoon. U kunt ook komen mee-eten met de schrijver in het sfeervolle restaurant van de Klipper. De prijs voor de lezing samen met het tweegangen diner is € 30 per persoon. Het diner wordt geserveerd om 18.30 uur. Graag aanwezig om 18.15 uur. Voor vragen over de lezing en/of het diner Het Logboek 0593-523985. Voor vragen over de reservering info@podiamiddendrenthe.nl

In 2022 won het boek van Djodjie Rinsampessy de prijs van de Drentse
Historisch Vereniging. Het behandelt de geschiedenis, de achtergrond en het heden van de Molukse gemeenschap in Drenthe en Assen.

‘Van Top tot Teen Molukker’ vertelt het verhaal van de ontmoeting en confrontatie met de Nederlandse cultuur aan de hand van twaalf interviews met Molukkers uit de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde generatie. Ook worden drie Nederlanders geïnterviewd die veel contacten hebben met Molukkers, privé en professioneel.

Djodjie CA Rinsampessy kijkt met de geïnterviewden terug op hun geschiedenis en hoe zij deze hebben ervaren. Guido Abuys beschrijft in een historisch overzicht de komst van de Molukkers en het ontstaan van de wijken.

Het verhaal van de eerste generatie, waarvan er nog slechts enkelen in leven zijn, krijgt een speciaal kader als het wordt afgezet tegen dat van de volgende generaties. De eerste generatie vertelt over haar herinneringen aan de reis naar Nederland, waarbij de tweede generatie soms ook nog iets kan vertellen over het wonen in Schattenberg en de overgang naar de Molukse wijken in Assen. De latere generaties komen aan het woord over hun jeugd, in hoeverre zij zich nog verbonden voelen met het moederland, en waar zij hun toekomst zien.

Namens Het Logboek,

Hedika Schipper en Dirk Bosch