Dinerlezing Annelies Kok in Zwiggelte

Datum: dinsdag 13 oktober, 2020
Aanvang: 20.00 - 22.00 uur
Locatie: De Klipper - Zwiggelte
De lezing begint om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.45 uur. De kosten voor de lezing zijn € 10 per persoon. U kunt ook komen mee-eten. De prijs voor het tweegangen diner inclusief koffie of thee is €15 per persoon. Het diner wordt geserveerd om 19.00 uur. Voor vragen: info@podiamiddendrenthe.nl of 06-50743064

Geïntrigeerd door hoe traumatische gebeurtenissen doorwerken op volgende generaties vertelt Annelies Kok in haar boek Verborgen erfenissen het op waarheid gebaseerd verhaal van een familiegeschiedenis. Over een fervent aanhangster van Adolf Hitler in Nazi-Duitsland, een mislukt huwelijk tussen haar dochter en een Nederlandse NSB’er en de gevolgen hiervan voor hun in het laatste oorlogsjaar geboren kind.

‘Haal die vlag weg! Ik wil niet voor Hitler vlaggen!’
Hank zet de ketel terug. Tergend langzaam. Hij doet het deksel op de theepot en steekt het vlammetje van het theelichtje aan. Ze durft haar opdracht niet nog eens te herhalen. Ze wacht, haar vuisten gebald.
Eindelijk draait hij zich om. Hij heeft weer de ijskoude blik die ze kent van hun eerste ruzie. ‘Die vlag blijft daar hangen. Hier bepaal ik de dingen, is dat duidelijk?’ Zijn stem is laag, dreigend.

Hank Beek leek zo’n sterke, knappe man, vooral als hij zijn uniform droeg. Het zou Liesel Friedrichs de kans geven, te ontsnappen aan haar liefdeloze thuis. Haar adoptiemoeder is een fervent Nazi-aanhangster. Liesel heeft daar grote moeite mee en verzet zich ertegen. Als zij met Hank Beek trouwt en naar Nederland verhuist, blijkt ze in een familie van NSB’ers terechtgekomen te zijn. Liesel heeft het als Duitse moeilijk in de Nederlandse samenleving. Na de bevrijding wordt Hank gedetineerd. Liesel scheidt van hem en keert terug naar Duitsland. Ze neemt haar dochter Christel mee, maar die raakt ze later weer kwijt aan haar verbitterde ex-man.

Christel Beek is veertien als ze weer contact met haar moeder Liesel krijgt. Ze voelt zich zowel in het nieuwe gezin van haar vader als in dat van haar moeder slecht thuis. De moeilijke jeugd van Christel heeft effect op haar als volwassen vrouw. Als haar ouders oud zijn ziet ze kans om zich enigszins met hen te verzoenen.

Annelies Kok (Zeist, 1954) beschrijft in deze roman hoe traumatische gebeurtenissen doorwerken in volgende generaties. Ze vertelt de geschiedenis van Liesel en het verhaal van Christel afwisselend vanuit hun perspectief. Een aangrijpende roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Ook deze tweede roman van Annelies Kok wordt weer in De Klipper in haar woonplaats Zwiggelte gepresenteerd.